zo dichtbij
en toch zo er uit
ultiem ontspannen
dichtbij Amsterdam
Ligging Vinkeveense Plassen

Net ten zuiden van Amsterdam, op een kwartiertje rijden, liggen de Vinkeveense Plassen. Een bijzonder gebied met legakkers en zandeilanden waar je kan ontspannen. Hoe relaxed is dat?! 😉 Re-creëren op een manier die bij jou past voor een paar uurtjes of jouw vakantie. De keuze is reuze. Op steenworp afstand vanaf de A2 (afslag Abcoude) ben je vanuit Amsterdam of Utrecht zo bij ons op dit mooie plekje. Kom je ook genieten zo net buiten de stad?

map

Inspiratie

Wist je dat twee uurtjes op het water gelijk staan aan en mini-vakantie? Niet wetenschappelijk onderbouwd, wel onze eigen ervaring 😉 Dus na het werk even chillen op het water doet wonderen. Lekker hoor!

Kids en de natuur, goede combi, toch? Dat vinden wij ook en daarom hebben we de Darwintocht ontwikkeld. Speciaal voor kids. We nodigen kinderen uit om met nieuwsgierige ogen naar de natuur te kijken. Wat zwemt daar in het water? Welke vogels zie je daar? Kun je dat eten?! Lekker mee in het kinderlijke enthousiasme en bouw een top middag!

lees meer >

Een eigen eiland voor jou alleen. ’s Ochtends een frisse duik, de rest van de dag laten gebeuren en alleen dát doen waar je zin in hebt. Heerlijk hoor.. Wij houden er van! En ook van onze Eilandhut. Deze is te boeken!

meer info over eilandhutten >

Naast dat de Vinkeveense Plassen heel centraal liggen, heel mooi zijn en we hier het helderste water van Nederland hebben (nee hoor, we zijn niet trots op de Plassen ☺️) heeft het gebied ook nog een interessante historie. Van turfsteken tot zandzuiger voor de bouw van de Bijlmer. Maar om de Vinkeveense Plassen zijn ook meerdere forten van de Stelling van Amsterdam en de Hollandse Waterlinie te vinden. Blijft toch ook bijzonder…

lees meer >

Bereikbaarheid

We horen vaak van mensen die voor het eerst bij ons zijn: ‘Ik wist helemaal niet dat het hier zo mooi is?! En zo dicht bij de stad..!’. Euhh, tja, wij weten dat wel! En we nodigen je uit om, het zelf te komen ervaren. Kom je met de auto? Dat is het aller makkelijkst.

Maar je kunt ook komen fietsen vanuit Amsterdam, of vanaf metro-stration Holendrecht, of vanaf treinstation Abcoude.

Of je komt met de boot, je kan aan drie kanten de Vinkeveense Plassen op varen. Mogelijkheden te over!

vanaf het land
vanaf het land

Natuurlijk vinden wij het leuk als je vanaf ons fijne plekje de Vinkeveense Plassen gaat ontdekken. Maar er zijn nog meer (openbare) plekken waar je de auto of fiets kan parkeren en bij het water kan komen. Bijvoorbeeld bij Zandeiland 4 en 5 aan de Baambrugse Zuwe. En dichterbij ons kun je met de auto gemakkelijk parkeren bij Zandeiland 1 (Vinkenkade 75) en dan ben je met 5 minuutjes lopen op het eiland. Ook een leuk plekje met een zandstrandje en een restaurant met zeer fijn terras.

Toch vinden wij eigenlijk dat je de Plassen het beste kan ervaren vanaf het water. Wat is er nou lekkerder dan het wiegen van een bootje? Fijn als je een eigen bootje hebt, je bent bij ons welkom om de nacht door te brengen in de haven. Of misschien ben je wel op zoek naar een vaste seizoensplek. Hebben we ook 😉 Heb je geen eigen bootje? Niet getreurd! We verhuren dieselsloepjes, zeilboten, kano’s en SUP’s. Voor ieder wat wils. Leuk hoor!

vanaf het water
vanaf het water

Wil je weten hoe je via het water bij de Vinkeveense Plassen komt? Er zijn drie mogelijkheden. Vanaf de Noordkant: vanaf Amsterdam over de Amstel, Waver en Winkel door de Proostdijersluis.

Vanuit het Oosten: Vanaf het Amsterdam Rijnkanaal ter hoogte van Nieuwersluis via de Angstel door de Demmerikse Sluis.

Vanuit het ZuidWesten: Via de Pondskoekersluis bij Uithoorn over de Kerkvaart en Ringvaart kom je in het drop Vinkeveen zelf terecht. Lekker veel bruggen kom je tegen op deze route 😉

met openbaar vervoer
met openbaar vervoer

Wil je met het openbaar vervoer komen, dan heb je een beetje doorzettingsvermogen nodig 😉 De Vinkeveense Plassen zijn niet zo goed bereikbaar met het OV en al helemaal de noordkant (waar wij zitten) niet. Bus 126 stopt aan de noordkant op het viaduct bij Abcoude. Hiervandaan is het dan een half uurtje lopen naar Winkeloord en de Vinkeveense Plassen. Verder kan je van dezelfde bus stappen in het dorp Vinkeveen (zuidkant van de Plassen).

Kom je uit Amsterdam of heb je een vouwfiets? Je kunt dus ook fietsen vanaf station Holendrecht (klein half uurtje) of vanaf station Abcoude (ongeveer 15 minuten).

de Vinkeveense Plassen

De Vinkeveense Plassen, ja meervoud. Ze zijn namelijk met z’n drietjes. En cliché of niet, elke plas heeft haar eigen charme! Zo ligt Winkeloord aan de grote Noordplas. Met het grootste open water en de twaalf Zandeilanden waar je lekker kan zonnen. De Zuidplas is kleiner, ingesloten tussen de N201 en de Baambrugse Zuwe. Maar vergis je niet, want ook hier kan het spoken met veel wind! En dan tot slot de Kleine Plas, de naam zegt het al, de kleinste. Tegen het dorp Vinkeveen aan. Met de Zeilschool en vlakbij ons favoriete ijstentje de IJsbeer. En dan hoort de Botshol er stiekem ook nog een beetje bij. Dit natuurgebied ligt aan de westkant van de Noordplas. Dit is echt natuur, je mag er dan ook niet zomaar in, maar als je door de Botsholsesloot vaart, aan de rand, dan voel je de natuur stromen. Fijn!

Zandeilanden

Wat van Vinkeveen een echte recreatieplas maakt (ok, we vinden het niet zo’n mooi woord, maar het dekt wel de lading 😉 zijn de twaalf zandeilanden. Aangelegd nadat de Noordplas is uitgezogen voor de bouw van de Bijlmer. De twaalf eilanden liggen netjes in een kring en zijn genummerd van 1 t/m 12. Lekker handig! Eiland 1 en 4 zijn aan het vaste land gekoppeld met een brug. Op verschillende eilanden vind je strandjes, beschutte plekjes en lekkere grasveldjes om even helemaal weg te duiken in dat fijne boek.. Op ons kaartje zie je precies waar de zwemstrandjes zijn, waar de toiletgebouwen, waar de horeca. Handig toch?

Gaat de trouwe viervoeter mee de plas op? Op enkele eilanden is dat toegestaan mits aangelijnd. Hij is welkom op eiland, 1,2, 6, 7, 9 en 12.