jonge eendjes op moeders rug
een ijsvogel spurt voorbij
mooie herfstkleuren in de bomen
de natuur inspireert altijd
Natuur van de Vinkeveense Plassen

Direct naast de Vinkeveense Plassen, ligt natuurgebied de Botshol. Zij is niet vrij te betreden, maar de invloed ervan merk je wel degelijk aan de westkant van de Noordplas. De Botshol is een gebied van Natuurmonumenten. En dat is, wat ons betreft, terecht. Rust en ruimte hebben hier de overhand. Je ziet er veel watervogels zoals krooneenden, futen en meerkoeten. De mooie Botsholsesloot, grenzend aan de Botshol, met haar kruidige oever begroeid met wilgen en elzen is ons favoriete plekje om te suppen en te kanoën.

Natuur van de Botshol

De Botshol is één van de eerste natuurgebieden in Nederland. Zij is ontgraven voor het veen, maar al snel overgelaten aan de natuur, want de grond was te zout voor gebruik. Door de unieke waterkwaliteit, namelijk niet zoet en niet brak (er precies tussenin) en de wisseling van het chloride gehalte in het voorjaar en zomer, kunnen we nu genieten van zo’n 280 plantensoorten voor, waarvan ongeveer 14 zeldzaam. Onder andere de vleeskleurige orchis en het nimfkruid.

Beeldbepalend zijn de vele waterpartijen met riet, waterlelies en gele plomp. Ook kranswier, kikkerbeet, krabbescheer en blaasjeskruid zie je veel in de Botshol.

Op de eilandjes kom je de volgende boomsoorten tegen: grauwe wilg, zwarte els, zomereik, meidoorn, zachte berk, lijsterbes en sprokkehout (vuilboom). En er komen veel paddestoelen voor. Bijzonder genoeg zijn er weinig zoogdieren te vinden in de Botshol. Er is een achteruitgang gaande bij de bunzing, hermelijn en wezel. Wel zijn er veel (trek)vogels, diverse soorten vleermuizen, ringslangen en kikkers, padden en salamanders te vinden. En natuurlijk ook veel insecten, opvallend is dat er 8 soorten libellen voorkomen.

Het gebied zelf is beperkt toegankelijk. Natuurmonumenten geeft een paar keer per jaar excursies en organiseert natuurwerkdagen. Verder kan je het gebied in met een roeiboot, te huur bij Verweij of Jansen (zelf even googlen, ze hebben geen eigen website). Wil je zelf lekker op onderzoek uit? Buiten het broedseizoen (broedseizoen is half maart tot en met half juli) kun je de Botsholwandeling lopen. Deze route voert je over de rand van het gebied gaat. Een lekkere tippel van ongeveer 17 km.

Vaar- & Wandelexcursie

Lijkt het je leuk om meer te leren over dit bijzondere gebied? Onze Merlijn heeft een mooie gids-route ontwikkeld van zo’n 2,5 uur. Een fijn ontspannen uitje waarbij je eerst 1,5 rustig wandelt naar De Zwarte Schuur in de Botshol. Terug worden jullie dan gevaren in een open platbodem. Wij vinden dit een heel fijn uitje. Natuurlijk te combineren met lunch, borrel, picknick, diner. Wat maar bij jullie dag past. En nog leuker: een aantal keer in het seizoen organiseren we zelf een Botshol-wandeling en kun je je inschrijven. Houd onze Facebook en Nieuwsbrief in de gaten!